14.2 C
Amsterdam

CIA-rapport: Koeweitse 9/11-verdachte functioneerde als ‘martelpop’

Lees meer

Uit nieuw vrijgegeven documenten van de CIA blijkt dat de 44-jarige Ammar al Baluchi uit Koeweit herhaaldelijk als ‘levende martelpop’ op een geheime CIA-locatie heeft gefungeerd. CIA-medewerkers konden zo ‘verhoortechnieken’ onder de knie krijgen bij het verhoor van terreurverdachten. Dit meldt de Britse krant the Guardian.

De details van de marteling van Al Baluchi staan in een CIA-rapport uit 2008. Die zijn nu vrijgegeven, nadat advocaten een rechtzaak hadden aangespannen om een onafhankelijk medisch onderzoek te laten verrichten.

Baluchi’s hoofd werd tijdens de martelsessies meerdere malen tegen een triplexhouten muur gebonkt. Hij heeft daar hersenschade aan overgehouden, aldus een later intern rapport van de Amerikaanse regering.

Al Baluchi wordt verdacht van het voorbereiden van 9/11 en zit nog steeds vast in Guantanamo Bay, waar hij sinds 2006 zit ondergebracht.

Het ‘muren’ van verdachten was een beruchte ‘enhanced interrogation technique’ van de CIA. Daarbij wordt om de nek van een verdachte een handdoek geplaatst die de verhoorders bij de uiteindes kunnen beetpakken, om uiteindelijk het hoofd tegen de muur te slaan.

- Advertentie -