9.7 C
Amsterdam

Ciana Mayam stopt bij tv-programma Kassa vanwege racistische ervaringen

Lees meer

Ciana Mayam, het 33-jarige gezicht van de rubriek Belbus gaat weg bij het consumentenprogramma Kassa (BNNVARA). Ze heeft achter de schermen te vaak moeten worstelen met racisme, grensoverschrijdend gedrag en micro-agressie. Zo meldt RTL nieuws.

‘Vandaag vertel ik voor het eerst over mijn abrupte vertrek bij de Belbus van Kassa‘, schrijft Mayam op haar Instagram-pagina met een video van de podcast Can We Just Talk, waar ze openhartig haar verhaal doet. Ze vertelt dat ze tevergeefs een melding heeft gedaan bij BNNVARA. ‘Ik voelde me niet serieus genomen.’

‘Soms had ik echt het gevoel dat ik mezelf aan het verloochenen was door daar te staan, de schone schijn ophouden met hoe divers en inclusief wij zijn, terwijl ik achter de schermen discussies moest voeren over het n-woord’, zegt ze.

Ze dacht dat ze een positieve rol kon spelen, en dat er door haan meer mensen van kleur konden werken in Hilversum, ‘zodat het meer in balans raakt’, zegt ze. ‘Je levert zo veel van jezelf in’, vertelt ze teleurgesteld. ‘Dan denk je pick your battles, en laat je zoveel dingen van je afglijden. Je durft dat ook niet te uiten, omdat je denkt, ik raak mijn baan kwijt, of je wordt gezien als een moeilijk persoon.’ En dan fel: ‘Ik zou een draaidag verzieken, omdat ik bepaalde dingen vervelend vind, maar niet omdat jij vervelend gedrag vertoont.’

Ze komt met een voorbeeld. ‘Ik heb discussies gevoerd over een persoon die we interviewden die dan Ousama heette. Laten we zijn voornaam niet noemen, want dat leidt af, kreeg ik te horen. Dat zou dus lijken op Osama Bin Laden’, zegt ze met een wegwerpgebaar en rollende ogen op Instagram.

- Advertentie -