14.1 C
Amsterdam

CIDI clasht met Amnesty, dat Israël bestempelt als ‘apartheidsstaat’

Lees meer

Na Human Rights Watch beschuldigt ook Amnesty International Israël van apartheid. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) reageert dat de mensenrechtenorganisatie zich schuldig maakt aan ‘ongegronde framing’.

Het rapport van Amnesty spreekt onder meer over ‘massale innames van Palestijns land en eigendom, onwettige moorden en de ontkenning van nationaliteit en burgerschap van Palestijnen’.

Israël zou Palestijnse burgers, zowel in Israël zelf als in de bezette Palestijnse gebieden en in Gaza, opleggen aan een systeem ‘van onderdrukking en overheersing (…), overal waar het de controle uitoefent over hun rechten’ en hen zelfs behandelen als een ‘inferieur raciale groep’.

Daarmee is het label ‘apartheid’, dat bekendstaat als stelsel van rassensegregatie en onderdrukking zoals dat ook in Zuid-Afrika werd gehanteerd, volgens Amnesty gerechtvaardigd. Dit houdt ook in dat de internationale gemeenschap dit moet veroordelen en hiertegen actie moet ondernemen, aldus de mensenrechtenorganisatie.

Het CIDI reageert ontzet. Volgens deze organisatie is Amnesty vaag in haar bronnengebruik, negeert het Palestijnse mensenrechtenschendingen, vergoelijkt het Palestijns terrorisme en definieert het ‘apartheid’ niet helder.

Ook zou Amnesty alle soorten Arabische burgers en (rechts)gebieden op een hoop gooien en de participatie van Arabische burgers in de Israëlische politiek negeren. Zo zit er een Arabische partij in de huidige coalitie, die acht partijen telt.

Israël reageerde al voor de officiële publicatie als een wesp gestoken op het rapport. Het verslag is volgens Israël onjuist, bevooroordeeld en zelfs antisemitisch.

‘Israël is niet perfect, maar het is een democratie die is toegewijd aan het internationaal recht en die openstaat voor controle, met een vrije pers en een sterk Hooggerechtshof’, aldus minister Yair Lapid van Buitenlandse Zaken. Lapid betitelt Amnesty als ‘radicale organisatie’ die ‘propaganda verspreidt’.

- Advertentie -