16.8 C
Amsterdam

CIDI: dankzij coronavirus opmars antisemitische complottheorieën

Lees meer

Dankzij het coronavirus winnen antisemitische complottheorieën aan populariteit. Dit staat in de nieuwe Monitor antisemitische incidenten van het Centrum Informatie Documentatie Israël (CIDI).

Er werden in 2020 in totaal 135 antisemitische incidenten geregistreerd door het CIDI, hetzelfde aantal als in 2018. In 2019 werden nog 182 incidenten geregistreerd.

‘Aangezien Nederland voor het grootste deel van 2020 in lockdown verkeerde, is het aantal incidenten alsnog zorgwekkend’, schrijft het CIDI. ‘In domeinen die niet zijn getroffen door de lockdown, zoals bijvoorbeeld schriftelijke (digitale) uitingen, bleef het aantal incidenten juist vergelijkbaar met voorgaande jaren. Hoewel de ingeslagen weg hoopvol stemt, moeten conclusies uit de cijfers voorzichtig worden getrokken.’

Volgens het CIDI zijn de antisemitische uitlatingen in 2020 in kwalitatieve zin giftiger geworden. Net als corona is antisemitisme ‘een muterend virus’, staat er in het rapport.

‘Waar complotmythes gedeeld en verspreid worden, komen in de praktijk vroeg of laat ook antisemitische clichés aan de oppervlakte. (…) Het internet wemelt van de complottheorieën over de oorzaken van COVID-19, de verregaande maatregelen wereldwijd tegen de ziekte, het testen van de bevolking en de vaccins die tegen het coronavirus ingezet worden. Joden staan bij heel veel van deze complottheorieën centraal.’

Antisemitische uitingen op social media zijn in deze cijfers niet meegeteld. Een CIDI-onderzoek van vorig jaar spoorde 747 antisemitische tweets in het Nederlands op.  Daarnaast stuitte het CIDI toen ook op 286 Nederlandse websites, blogs en fora met antisemitische uitingen. Op 78 procent van die sites komt antisemitisme structureel voor, aldus het CIDI.

- Advertentie -