13.3 C
Amsterdam

CIDI: ‘Geen podium voor antisemiet en Holocaustontkenner Icke op de Dam’

Lees meer

De beruchte Britse complotdenker David Icke (1952) komt op 6 november naar Amsterdam om te spreken op de Dam. Maar volgens het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) mag deze ‘antisemiet en Holocaustontkenner’ geen podium krijgen in ons land, en ‘zeker niet daar’ waar ook het Nationaal Monument staat.

‘In 2019 werd Icke de toegang tot Australië ontzegd vanwege zijn walgelijke ideeën. In 2016 weerde de gemeente Amsterdam Holocaustontkenner David Irving om een lezing te houden’, memoreert het CIDI, dat nu de gemeente Amsterdam en justitieminister Dilan Yesilgöz oproept ervoor te zorgen dat Icke straks niet komt te spreken op de Dam.

Ook de Joodse journalisten Kitty Herweijer en Natascha van Weezel willen dat de gemeente Amsterdam oplet. ‘Is de gemeente Amsterdam en justitie wakker qua toezicht?’, twittert Herweijer. ‘Holocaustontkenning en antisemitische opruiing is strafbaar in Nederland.’ ‘Wat gaan we hieraan doen, gemeente Amsterdam?’, vraagt ook Van Weezel zich af.

Icke zal spreken op een demonstratie van Samen voor Nederland, een verband van antivax-organisaties als Forum voor Democratie en Wybren van Haga’s partij Belang van Nederland. Samen voor Nederland wil demonstreren voor ‘vrede’, wat betekent dat ze tegen de NAVO-steun voor Oekraïne zijn. Onlangs zei FvD-leider Baudet onomwonden achter Rusland te staan.

Icke is een beruchte complotdenker. Zo beweerde hij dat Amerika achter de aanslagen van 9/11 zit. Critici noemen hem een antisemiet. Zo beweert hij dat onder meer Joden achter de Tweede Wereldoorlog zaten en dat de Neurenberg-tribunalen een ‘farce’ waren omdat enkel degenen ‘zonder invloed’ werden berecht. Ook bekritiseert hij de ‘officiële lezingen’ van de Holocaust.

De oud-profvoetballer en voormalig sportverslaggever begon vanaf de jaren negentig te beweren dat de wereld wordt geregeerd door de ‘Illuminati’, een geheim genootschap. Hij stelt dat een aantal wereldleiders, waaronder George W. Bush, Bill Clinton en koningin Beatrix, afstammen van ‘reptilians’, buitenaardse wezens. Zij zouden internationale organisaties als de Verenigde Naties, het Internationaal Monetair Fonds en de Bilderberg Groep besturen en en aansturen op genocide, oorlog en de massale slachting van dieren.

Thierry Baudet, die Icke eerder aanprees op Twitter, spreekt in een recente video ook over een ‘globalistische’ elite van ‘evil reptiles [sic]’. Baudet bedoelt ‘reptielen’ als metafoor, twittert hijzelf.

‘Baudet: Ik sprak over een samenzwering achter de schermen van globalisten, geheime diensten, psychopaten — waardoor de democratie en de vrijheid verdwijnt. Degenen die ons dit aandoen zijn een soort onmensen, reptielen, machines, gevoellozen kortom.’

UPDATE: Op dinsdagmiddag is duidelijk dat ook de Amsterdamse gemeenteraad, behalve FvD en de SP, Icke wil weren. ‘Amsterdam is op de hoogte van de komst van Icke’, zegt een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema. ‘Op dit moment buigen ambtenaren zich over een advies aan de driehoek van burgemeester, politie en het Openbaar Ministerie.’ Van Haga heeft inmiddels afstand genomen van ‘de antisemiet’ Icke; zijn partij Belang van Nederland wil niet langer met Samen voor Nederland geassocieerd worden.

- Advertentie -