9.5 C
Amsterdam

Cleveringa-lezing Pieter Omtzigt: Europa, houd rug recht tegen Turkije

Lees meer

Volgens CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft Europa een probleem met Turkije. Hij wil dat Europa de rug recht houdt tegenover Erdogan. Dat zei de CDA-politicus gisteren tijdens de Clevinga-lezing in Leiden.

De Raad van Europa, waar ook landen als Rusland, Azerbeidzjan en Turkije lid van zijn, vraagt van zijn leden de mensenrechten en het internationaal recht te onderschrijven, maar treedt niet op als die worden geschonden. Zo kon Rusland zonder gevolgen de Krim bezetten, sluit Azerbeidzjan oppositieleden in de gevangenis op en kan ook Turkije doen wat het wil.

Omtzigt: ‘Hoeveel oppositiepolitici er ook in de cel zitten, hoeveel journalisten er ook in de cel zitten en hoeveel tienduizenden ambtenaren er ook ontslagen zijn zonder een goede vorm van proces, van de Raad van Europa ondervindt Turkije nauwelijks hinder.’

De CDA-politicus maakt zich zorgen: ‘Instituties falen wanneer zij hun eigen, fundamentele waarden niet langer verdedigen, maar opofferen aan de lieve vrede.’ Volgens Omtzigt moet Europa de rug recht houden en pal staan voor vrijheid en democratie: ‘Het is vaak heel simpel: we moeten niet nieuwe afspraken maken, maar gewoon de gemaakte afspraken nakomen en dat afdwingen.’

Eerder deze week bepleitte de christendemocratische fractie in het Europees Parlement, waar ook Omtzigts CDA deel van uitmaakt, dat de Europese Raad actie moet ondernemen tegen Turkije. Dit, omdat Turkije meer gas wil boren in de Middellandse en Egeïsche Zee, wat de soevereiniteit van EU-lid Griekenland zou schenden.

De jaarlijkse Clevinga-lezing is vernoemd naar professor Rudolph Pabus Cleveringa. De hoogleraar verzette zich in 1940 tegen het gedwongen ontslag van Joodse medewerkers van de Universiteit Leiden. Clevinga wist dat zijn toespraak niets aan het ontslag zou veranderen, maar wilde een principieel punt maken. Hij wilde niet toegeven aan de wensen van de Duitse bezetter.

- Advertentie -