2.2 C
Amsterdam

Clingendael: Rusland-steun FvD ‘gevaarlijk’

Lees meer

Bob Deen, Rusland-expert bij Instituut Clingendael, vindt de steun van Thierry Baudet van Forum voor Democratie aan Rusland ‘gevaarlijk’. Dit zegt hij tegen het Reformatorisch Dagblad.

Doordat Baudet ‘volledig de kant kiest van het Kremlin’, speelt hij volgens Deen op pro-Russische gevoelens die leven bij twintig procent van de Nederlanders.

Een meerderheid van de kiezers van FvD, PVV en SGP vind het volgens Clingendael-onderzoek een goede zaak dat in Rusland ‘traditioneel-conservatieve waarden en nationale trots worden uitgedragen.’ Van de stemmers op JA21 en BBB is meer dan veertig procent het eens met die stelling.

De Oekraine-crisis kan ook voor Nederland nadelig uitpakken, voorspelt Been. ‘Zo stuurde de Russische oud-president Medvedev dinsdag al een erg nare tweet de wereld in. Daarin dreigt hij dat Rusland de gasprijs extreem zal opvoeren.’

Thierry Baudet zei gisteren tegen de NOS dat hij de acties van de Russische president Vladimir Poetin ‘heel goed’ te begrijpen vindt. En op een tweet van SGP-jongere Mathijs van der Tang, die zich afvroeg waarom Rusland eigenlijk een bedreiging is voor het Westen, antwoordde de FvD-leider gisteren:

‘Omdat Rusland geen postmodern Great Reset-land is, niet bevangen door wokisme (…), het christendom en de Europese identiteit van haar bevolking beschermt, stabiliteit in het Midden-Oosten nastreeft en trots is op de eigen cultuur.’

- Advertentie -