20.4 C
Amsterdam

COA vraagt verlenging van crisisnoodopvang in Nijmegen en Heumen

Lees meer

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wil dat de twee crisisnoodopvanglocaties in Nijmegen en Heumen (voor in totaal 2000 asielzoekers) langer openblijven. Dat heeft het COA officieel gevraagd aan beide gemeenten. Dit meldt de nieuwssite Welingelichte Kringen.


De locaties liggen dicht bij elkaar en zouden eind dit jaar moeten sluiten. Maar volgens het COA zou de opvang van asielzoekers in Heumen in ieder geval een half jaar verlengd moeten worden. Hoe lang de opvang in Nijmegen verlengd zou moeten worden is nog niet bekend.

Overigens werd gisteren bekend dat driekwart van de COA-medewerkers slachtoffer is van ongewenst gedrag. ‘Het gaat vooral om uitschelden, intimidatie en bedreigingen, meldt de NOS. COA-topman Milo Schoenmaker vindt het absoluut niet kunnen. ‘Het behoud van bevlogen en betrokken medewerkers heeft voor ons prioriteit. Dankzij hun tomeloze inzet is de opvang en begeleiding van asielzoekers mogelijk. Ongewenst gedrag tast het werkplezier aan en zorgt voor veel stress. Het is onacceptabel dat medewerkers, die vaak al een hoge werkdruk ervaren, hier last van hebben,’ zegt hij. De organisatie zegt aan de slag te gaan met de aanpak van ongewenst gedrag zowel tussen bewoners onderling als tussen medewerkers.

‘Het onderwerp bespreekbaar maken in teams is de eerste prioriteit. Daarnaast werkt het COA aan de verbetering van de informatievoorziening en de nodige ICT-infrastructuur die goede samenwerking en communicatie faciliteert. Ook gaat het COA verder met het programma dat in 2022 is gestart om de situatie rond overlastgevende bewoners te verbeteren. Dit programma heeft tot doel een veilige woon- en werkomgeving voor bewoners, medewerkers en omgeving te creëren’, staat op de website van het COA.

- Advertentie -