20.5 C
Amsterdam

Coalitiegenoot van Erdogan wil doodstraf herinvoeren in Turkije

Lees meer

Devlet Bahceli, leider van de rechts-nationalistische MHP, wil dat Turkije de doodstraf herinvoert. De MHP zit samen met Erdogans AKP in de coalitie.

Volgens de MHP zou de herinvoering van de doodstraf ‘walgelijke en primitieve’ misdaden helpen te voorkomen, zegt Bahceli op de MHP-website.

‘Het is duidelijk dat er geen andere optie is in de strijd tegen misdaad en criminelen, die de drempel van angst hebben overschreden’, aldus de MHP-leider.

Bahceli verwees specifiek naar de herinvoering van de straf voor zedendelicten tegen kinderen en ‘pogingen om de grondwettelijke orde met geweld en geweld omver te werpen’.

Hiermee doelt hij uiteraard op de mislukte coup tegen president Erdogan in juli 2016, waar de Gülenbeweging de schuld van heeft gekregen.

In 2004 schafte Turkije de doodstraf formeel af, omdat het land anders niet zou worden toegelaten tot de EU. Om die reden stemde de MHP toentertijd voor afschaffing, ook Bahceli.

De Europese Unie heeft Ankara gewaarschuwd dat het opnieuw instellen van de straf het definitieve einde zou betekenen van de toetreding van het land tot de EU. De onderhandelingen met Turkije zijn nog niet formeel afgebroken, ondanks het feit dat Turkije de pers heeft gemuilkorfd, de macht van de president heeft vergroot en politieke tegenstanders vervolgt.

President Erdogan heeft vorig jaar gezegd de doodstraf weer in te zullen voeren, indien het parlement stemt voor herinvoering van de hoogste straf.

- Advertentie -