21.4 C
Amsterdam

Commotie in Duitsland: bierverkoper verkoopt nazibier

Lees meer

Een Duitse bierverkoper uit Bad Bibra, een dorpje in de oostelijke Duitse deelstaat Saksen-Anhalt, verkoopt ‘nazibier’. Dit zorgde binnen en buiten Duitsland voor de nodige commotie.

Het bier in kwestie heet Deutsches Reichsbräu en kost 18,88 euro per kist. 18 staat voor de initialen van Adolf Hitler, AH, en 88 is een neonazi-symbool voor ‘Heil Hitler’.

Op de bierflesjes staat geen hakenkruis, wel de Duitse adelaar die het ijzeren kruis vasthoudt. Deutsches Reichsbräu is in gotische letters geschreven, letters die veel gebruikt werden in de tijd van het Derde Rijk (1933-1945).

Afgelopen donderdag zag de lokale politicus Götz Ulrich het nieuwe biermerk te koop staan, toen hij over de markt liep. Hij maakte foto’s en plaatste die op Facebook. Hij is zeer verontwaardigd, want Duitsland maakte zich op voor de herdenking van de 75e verjaardag van de bevrijding van Auschwitz.

Het bier is gebrouwen door een van de bekendste neonazi’s in Duitsland, Tommy Frenck. Hij is lange tijd actief is geweest voor de extreemrechtse NPD-partij. Frenck heeft een eigen café, waar hij regelmatig neonazi-events organiseert.

De tachtig kratjes met Deutsches Reichsbräu waren binnen enkele dagen uitverkocht.

- Advertentie -