17.8 C
Amsterdam

Commotie over Poolse arbeiders die te langzaam zouden werken

Lees meer

Op sociale media is ophef ontstaan over een filmpje in een distributiecentrum van Albert Heijn, waarin Poolse arbeiders worden uitgebuit. Er zouden namen worden omgeroepen van Poolse uitzendkrachten die ‘te langzaam’ werken. Vakbondmedewerkers luiden de noodklok en verwijzen naar een filmpje op YouTube.

‘Hier hebben we een voorbeeld waarin Poolse coördinatoren via luidsprekers, in het Pools, een lijst voorlezen van mensen die te ‘langzaam’ hebben gewerkt, dus niet samen met de rest van de vaste AH-medewerkers en anderen op pauze kunnen gaan of het werk kunnen verlaten’, schrijft Imke Gardingen die bij de vakbond FNV werkt. ‘Vernederd’, voegt ze daar nog aan toe.

In december vorig jaar berichtte het tv-programma Kassa dat Poolse migranten gebukt gingen onder ‘ziekmakende werkomstandigheden’.

‘Uit een enquête van de vakbonden bleek al dat onder 666 vaste krachten en uitzendkrachten van de distributiecentra – waarvan het overgrote merendeel Pools – dat maar liefst 90 procent negatieve gevolgen ervaart door werkdruk. Dat gaat onder meer om klachten zoals stress, lichamelijke klachten en minder goed functioneren’, schreef opiniesite Joop toen.

Marjon de Koning, hoofd logistiek Albert Heijn, zei vorig jaar bij Kassa dat ze het ‘heel erg’ vond dat medewerkers dit ‘zo ervaren’ en dat er al ‘gesprekken’ gaande waren. Op de nieuwe beelden van het Zaanse distributiecentrum is er nog reactie bekend van haar.

- Advertentie -