23.1 C
Amsterdam

Complete internet blackout in hulpbehoevend Soedan

Lees meer

Soedan is sinds gisteren volledig afgesloten van het internet. Het laatste netwerk dat het nog deed ging op woensdag uit de lucht. Hierdoor is de communicatie verbroken voor miljoenen mensen in conflictgebieden of op de vlucht. Dit bericht de Arabische nieuwszender Al Jazeera.

Twee van de netwerken, MTN Sudan en Sudani, waren offline sinds afgelopen vrijdag. Het aan het leger verbonden persbureau beweert dat het rebellenleger Rapid Support Forces (RSF) de netwerken heeft gesloten. Provider Zain Sudan is nu ook offline, aldus NetBlocks.

De drie internetproviders van Soedan hebben de oorzaak niet achterhaald. De RSF, die nu negen maanden in een burgeroorlog zijn verwikkeld met het Soedanese leger, ontkent verantwoordelijk te zijn voor de netwerkstoring. 

De internetstoring kan een obstakel vormen voor de hulpverlening in Soedan. De helft van de Soedanese bevolking – ongeveer 25 miljoen mensen – heeft humanitaire hulp en bescherming nodig. Ruim anderhalf miljoen mensen zijn gevlucht naar de Centraal-Afrikaanse Republiek, Tsjaad, Egypte, Ethiopië en Zuid-Soedan.

- Advertentie -