23.5 C
Amsterdam

Congres-commissie VS: China pleegt ‘mogelijk genocide’ op de Oeigoeren

Lees meer

De China-commissie van het Amerikaanse Congres zegt dat China zich schuldig maakt aan ‘misdaden tegen de menselijkheid – mogelijk genocide’ tegen de islamitische Oeigoeren. Dit meldt de Arabische nieuwszender al Jazeera.

De commissie, bestaande uit Republikeinen en Democraten, beschuldigt China ook van het intimideren van Oeigoeren die in de Verenigde Staten wonen.

In de westelijke provincie Xinjiang zijn heropvoedingskampen neergezet, die officieel als doel hebben om extremisme te smoren. Volgens de Verenigde Naties zitten tenminste een miljoen Oeigoeren en andere moslims gevangen in deze kampen gevangen. Hier worden ze gehersenspoeld met communistische propaganda en gedwongen om varkensvlees te eten.

Tevens sloopt China moskeeën en verbiedt het baarden, onthulde de BBC vorig jaar. De Britse zender rept over ‘culturele genocide.’ Ook probeert via China via gedwongen sterilisaties en abortussen de Oeigoerse bevolking te beperken. Sommige experts spreken daarom van ‘demografische genocide’.

De commissie roept de VS op om te onderzoek of China daadwerkelijk genocide begaat en noemt de misdaden van China ‘schokkend en ongekend’. Ook roept de commissie het Congres en Joe Biden, die op 20 januari wordt geïnaugureerd, op om Bejing verantwoordelijk te houden voor wat er in Xinjiang gebeurt.

Tijdens zijn campagne zei een woordvoerder van Biden dat wat in Xinjiang gebeurt als genocide bestempeld kan worden.

Als de VS besluiten dat China zich schuldig maakt aan genocide tegen de Oeigoeren, heeft dit grote consequenties voor de handel met China. Het besluit zou ook de druk opvoeren om verdere Amerikaanse sancties tegen China in te voeren.

Ondertussen voert China de druk op de Oeigoerse moslims steeds verder op. Zo hebben Chinese techbedrijven tools gepatenteerd waarmee ze Oeigoeren kunnen bespioneren.

- Advertentie -