18.8 C
Amsterdam

Congres VS wil sancties tegen China om ‘culturele genocide’ op Oeigoeren

Lees meer

Het Amerikaanse Congres vindt dat China moet worden aangepakt vanwege het onderdrukken van de Oeigoerse moslimminderheid in het land. Dit schrijft de Arabische nieuwszender al Jazeera.

Met 413 stemmen voor en 1 tegen heeft het Congres gisteren de zogeheten ‘Uyghur Human Rights Act’ aangenomen. Het besluit volgde enkele uren na de aankondiging van buitenlandminister Mike Pompeo dat Amerika Hong Kong niet meer beschouwt als autonoom van China. Op dit moment wordt de democratische protestbeweging in Hong Kong hardhandig neergeslagen.

In het wetsvoorstel staat dat dat Amerika moet bijhouden welke Chinese ambtenaren verantwoordelijk zijn voor het opsluiten van Oeigoeren in heropvoedingskampen. Zij moeten dan de toegang tot de Verenigde Staten worden geweigerd. Ook zegt het wetsvoorstel dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gedetailleerder mensenrechtenschendingen tegen de Oegoeren moet bijhouden.

Het Amerikaanse Congres wil hiermee een signaal afgeven richting China, zegt voorzitter Nancy Pelosi (foto). China heeft naar schatting meer dan een miljoen Oeigoeren opgesloten in heropvoedingskampen. Ze zijn daar onderworpen aan een streng regime.

Volgens de Republikeinse politicus Michael McCaul, lid van de buitenlandcommissie in het Congres, maakt China zich schuldig aan ‘culturele genocide’:

‘Beijing is erop uit om een hele cultuur te vernietigen, simpelweg omdat die niet zou passen bij dat de Chinese Communistische Partij als ‘Chinees’ acht.’

Hoewel ook de Republikeinen de Uyghur Human Rights Act steunen, is het de vraag of president Trump de sancties tegen China zal goedkeuren. Het Witte Huis heeft nog niet gereageerd.

- Advertentie -