Conservator: koloniale beelden groen schilderen of ondersteboven begraven

Lees meer

Conservator Tom van der Molen (Amsterdam Museum) wil op een creatieve manier omgaan met de negentiende-eeuwse standbeelden van ‘Hollandse helden’ die een rol speelden in ons koloniale verleden. Hij stelt voor ze groen te schilderen, of ze ondersteboven te begraven.

Volgens Van der Molen is het onhoudbaar om deze beelden onveranderd te laten staan, zo schrijft hij in een opinieartikel in het Parool: het is ‘simpelweg niet meer van deze tijd te streven naar gemeenschappelijke helden’.

Van der Molen vindt het aanbrengen van nuancerende tekstbordjes niet voldoende. Hij stelt voor de beelden te transformeren. ‘Laat kunstenaars nieuwe visies op het verleden produceren rond, over en om die beelden zelf.’

Van der Molen refereert instemmend naar de Rotterdamse kunstenaar Helmut Smits, die heeft voorgesteld de beelden ‘ondersteboven te begraven zodat ze als fundament voor iets nieuws kunnen dienen, of om ze chromakey groen te schilderen zodat iedereen zijn eigen perspectief op de beelden kan projecteren.’

Op deze manier verander je geschiedenis, zo betoogt de conservator, ‘van een granieten, eenduidige werkelijkheid naar een wisselwerking tussen verschillende, soms conflicterende visies.’

Het Amsterdam Museum kwam vorig jaar september in het nieuws omdat het museum de term ‘Gouden Eeuw’ niet meer wilde gebruiken.

De zeventiende eeuw kreeg de betiteling ‘Gouden Eeuw’ omdat Nederland in die tijd een economische en militaire wereldmacht was, Maar ‘de term negeert negatieve kanten als armoede, oorlog, dwangarbeid en mensenhandel’, zei Tom van der Molen eerder tegen de NOS.

- Advertentie -

3 REACTIES

  1. Ik heb een idee : als we die mijnheer van der Molen nu eens groen schilderen ,
    en op zijn handen laten lopen, kan zij in plaats van zwarte piet met Sint mee..
    Wat er komt toch alleen maar lachgas uit zijn mond.. ..teveel ballonnetjes zeker.

  2. Wij slaan nu behoorlijk door. Blijkbaar is het de BLM terroristen alleen te doen om aandacht te trekken. Hoe zielig zag ik niet een jongedame van een jaar of 16 op de tv over haar ervaring mbt racisme en discriminatie verhalen. Op school wordt ze uitgemaakt voor een zwarte joekel. Is pijnlijk en kwetsend maar de buurjongen met een hazenlip wordt ook voor Zoef de Haas uitgemaakt. Toch ? Ach word toch eens volwassen !

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here