16.2 C
Amsterdam

Controle Alt Delete: ‘Politie Amsterdam informeerde gemeenteraad verkeerd’

Lees meer

De Amsterdamse politie zou in 2022 onjuiste informatie aan de gemeenteraad hebben verstrekt. Dat zegt onderzoeksgroep Controle Alt Delete die het politieoptreden kritisch volgt, op basis van een opgevraagde brief van burgemeester Femke Halsema.

De ‘onjuiste informatie’ betreft omstreden politiecontroles. De controles brengen het risico mee van etnisch profileren, het staande houden van burgers op grond van uiterlijke kenmerken.

In 2022 deelde de politie voor het eerst informatie over de politiecontroles. Op alle fronten zou de waardering voor de politie sinds 2019 zijn toegenomen.

Ook verklaarde de politie dat Antilliaanse, Surinaamse en Marokkaanse Nederlanders niet veel vaker werden gecontroleerd, dan Amsterdammers met een Nederlandse achtergrond.

Een te rooskleurige weergave van de situatie, aldus Controle Alt Delete. In 2019 en in 2022 gaven 75 procent van de mensen aan dat ze van de politie een reden kregen voor de controle. Dus van een enorme verbetering in tevredenheid is geen sprake, concludeert Controle Alt Delete.

Ook wijst de onderzoeksgroep erop dat ‘meer’ mensen ontevreden zijn over etnisch profileren en is er kritiek op de gemeente omdat de cijfers niet naar herkomstgroep zijn uitgesplitst. ‘Het percentage mensen dat dacht dat ze vanwege hun afkomst of huidskleur werden gecontroleerd, steeg van 20 procent in 2019 naar 23 procent in 2022 voor alle Amsterdammers.’

- Advertentie -