12 C
Amsterdam

Controle Alt Delete schort gesprek met politie op wegens aanstelling NTA-directeur

Lees meer

Najib Tuzani wordt vanaf 1 juli verantwoordelijk voor de landelijke aanpak van racisme binnen de politie. Voor Controle Alt Delete, een actiegroep tegen etnisch profileren en politiegeweld, reden om de gesprekken met de politie op te schorten.  Tuzani was medeverantwoordelijk voor het bespioneren van Nederlandse moskeeën.

Tuzani is oprichter van NTA (Nuance door Training en Advies), een particulier onderzoeksbureau dat met geld van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV)  en in opdracht van meerdere gemeenten moskeeën en moskeegangers in het geheim onderzocht op radicalisering.

In oktober 2021 onthulde NRC dat in ieder geval tien gemeenten gebruik hadden gemaakt van de diensten van NTV dat, zonder zich kenbaar te maken, sprak met moskeebezoekers, moskeebestuurders en imams.

Het artikel van NRC heeft voor grote deining binnen de Nederlandse moslimgemeenschap geleid, en het vertrouwen van moskeebesturen in de (lokale) overheid ernstig beschadigd. Het feit dat NTA-directeur Tuzani straks racisme binnen het politiekorps moet bestrijden is Controle Alt Delete in het verkeerde keelgat geschoten.

‘De aanstelling van Tuzani als programmamanager is een zorgwekkende ontwikkeling gezien zijn rol bij NTA en de geheime onderzoeken’, zegt Controle Alt Delete in een persverklaring. ‘Het is onwenselijk om de directeur van een omstreden organisatie waar vanuit de islamitische gemeenschappen veel weerstand tegen is, aan te stellen als programmamanager tegen racisme en discriminatie binnen de politie. Wij zetten alle gesprekken met politiemedewerkers die onder zijn verantwoordelijkheid en aansturing vallen ‘on hold’ zolang de directeur van NTA werkzaam is als programmamanager.’

De Nederlandse politie denkt hier echter anders over. Tuzani zou ‘zowel binnen als buiten de organisatie veel draagvlak onder verschillende netwerken en gemeenschappen’ hebben. De politie stelt ook dat de integriteit van Tuzani niet ter discussie staat, evenmin zijn geschiktheid in deze rol.

- Advertentie -