23.1 C
Amsterdam

Controverse na ovatie voor Oekraïense nazi in Canadees parlement

Lees meer

Het Canadese parlement gaf een 98-jarige Oekraïner tot twee maal toe een staande ovatie. Problematisch, want hij diende in de Tweede Wereldoorlog bij de SS. Sommige Oekraïners zien veteranen die aan de zijde van de nazi’s vochten nog steeds als helden.

Het gaat om Jaroslav Hoenka, die lid was van de Oekraïense divisie van de Waffen-SS, die ook betrokken is geweest bij de Holocaust. De parlementsvoorzitter, die dit allemaal niet wist, noemde Hoenka afgelopen vrijdag een Oekraïense en Canadese held, toen de Oekraïense president Volodymyr Zelensky het Canadese parlement bezocht.

Het pijnlijke voor Oekraïne is dat Rusland de oorlog bestempeld als een strijd tegen de nazi’s en deze blunder voor het eigen karretje kan spannen.

In Canada woont een grote Oekraïense diaspora en in het land zijn verschillende monumenten ter ere van Oekraïense veteranen uit de Tweede Wereldoorlog opgericht, die dienden in de Galicische divisie. Een van de monumenten bevindt zich op een begraafplaats in Oakville in Ontario, en is voorzien van het insigne van de Galicische divisie, bericht BBC.

Joodse groepen hebben de kwestie aangekaart, omdat de Galicische divisie aan de kant van de nazi’s vocht en ook oorlogsmisdaden heeft begaan. Voor sommige Oekraïners zijn deze veteranen echter vrijheidsstrijders, die alleen met de nazi’s samenwerkten om Oekraïne onafhankelijk te maken.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vochten miljoenen Oekraïners aan de kant van het Rode Leger mee tegen de Sovjet-Unie. Duizenden Oekraïense ultranationalisten hielpen echter de nazi’s, in de hoop dat Oekraïne onafhankelijk zou worden.

- Advertentie -