14.5 C
Amsterdam

Controversieel raadslid keert terug bij PVV-fractie in Emmen, na eruit te zijn gegooid

Lees meer

Het Emmer raadslid Tom Kuilder keert terug in de PVV-fractie, na eerder uit diezelfde fractie te zijn verwijderd. Dit meldt het Dagblad van het Noorden.

Kuilder was initieel de leider van het PVV-smaldeel in de raad van Emmen, maar zijn fractiegenoten zegden eind 2018 het vertrouwen in hem op. Ze betichtten hem van al te eigengereid en impulsief gedrag. Kuilder behield zijn zetel en richtte de eenmansfractie Voor Emmen Voor Nederland op.

Maar nu sluiten de huidige PVV-fractieleider Edwin Rixtum hem weer in de armen: ‘Tom stelt zich anders op, is ook veel rustiger geworden’, aldus Rixtum. ‘De afgelopen maanden is het contact met hem aanzienlijk verbeterd en als raadsleden trokken we bij de voorbereidingen van vergaderingen ook wel eens samen op.’

Binnen en buiten zijn fractie was Kuilder na zijn uitverkiezing als fractievoorzitter in maart 2018 meteen al een controversieel figuur. Hij verkreeg eind 2017 landelijke bekendheid vanwege zijn coupe. Die leek veel op het haar van Adolf Hitler, met als gevolg dat hier op internet veel grappen over werden gemaakt.

‘Ik kijk graag naar series die net na de Eerste Wereldoorlog spelen, zoals Peaky Blinders, en zodoende heb ik toen zo’n kapsel genomen’, zei Kuilder later daarover. ‘Ik had er geen bedoelingen mee, het was zeker geen politiek statement of kwade intentie.’

In 2018 raakte Kuilder tevens in opspraak vanwege zijn social mediagebruik. Zo volgde hij op Facebook extreemrechtse pagina’s zoals die van de organisatie Identitair Verzet, citeerde hij op Twitter een passage uit het boek Blanke Identiteit: Rassenbewustzijn in de 21 eeuw van rassentheoreticus Jared Taylor en deelde hij een tweet van de neonazistische website Stormfront.

‘Dat was een hele stomme fout en dat is toen tegen mij gebruikt’, zei Kuilder achteraf over dat laatste incident. Na deze retweet kwam de PVV-fractie in september 2018 bijeen en werd besloten dat Kuilder geen fractievoorzitter meer mocht zijn. Een paar maanden later volgde zijn vertrek uit de fractie.

 

- Advertentie -