16.1 C
Amsterdam

Coronademonstranten lopen met fakkels en NSB-vlag door Utrecht

Lees meer

Coronademonstranten liepen gisteravond door Utrecht met fakkels en de Prinsenvlag. Deze vlag werd in de zeventiende eeuw gebruikt, maar ook door de NSB en tegenwoordig door extreemrechtse groeperingen.

De Utrechtse advocaat Sascha Janssen kwam per ongeluk in de demonstratie in haar wijk terecht, vertelt ze aan de telefoon. ‘Het was rond half acht in de avond. Ik zag allemaal demonstranten met fakkels en iemand die met de Prinsenvlag zwaaide.’

De demonstratie werd georganiseerd door Etienne van Basten, voorzitter van de Germaanse Jeugd Nederland, de jeugdbeweging van de neonazistische NVU. Jansen durft niet te zeggen of alle demonstranten die meeliepen in de optocht extreemrechts waren. ‘Misschien zaten er ook mensen bij die gewoon tegen de coronamaatregelen zijn’, zegt ze.

‘Eerst sprak ik nog mensen aan: ‘Weten jullie wel waar jullie achteraan lopen? Achter een Prinsenvlag?”, aldus Jansen. Maar toen pakte een demonstrant haar fiets vast, vertelt ze, die gilde dat alle mensen vrij is de symbolen te gebruiken die zij willen.

Jansen werd emotioneel toen de demonstranten ook langs de Maliebaan liepen, waar tijdens de oorlog het hoofdkwartier van de NSB was gevestigd. ‘Nul historisch besef’, zegt ze hierover.

Jansen is voor de demonstratievrijheid, maar zegt het walgelijk te vinden dat na tachtig jaar de lessen van de Tweede Wereldoorlog vergeten lijken te zijn en extreemrechts weer door de straten marcheert.

Bij de demonstratie liep ook een medewerker mee van Onrecht TV, het YouTube-kanaal waarvan medewerker Max van den B. vorige week werd opgepakt. Dit, nadat hij met een fakkel voor het huis van Sigrid Kaag stond en aandrong op een ‘gesprek’ met de D66-politica en minister.

Volgende week vindt weer een demonstratie plaats in Utrecht door de Germaanse Jeugd Nederland, meldt voorzitter Van Basten.

- Advertentie -