16.5 C
Amsterdam

Cyprus wil dat EU delen van Syrië veilig verklaart

Lees meer

Cyprus wil dat het Europese beleid tegen Syrische vluchtelingen wordt herzien, nu er steeds meer vluchtelingen op het eiland arriveren. ‘Sommige delen van het land zouden veilig genoeg zijn voor terugkeer’, aldus de Cypriotische minister van Binnenlandse Zaken Constantinos Ioannou. Zo schrijft de nieuwssite Middle East Online.


Cyprus wil het voorstel formeel op de agenda in Brussel zetten. ‘We hebben vijf keer zoveel migranten dan elke andere lidstaat in de frontlinie’, zegt Ioannou. Cyprus breidt de opvangcapaciteiten in het land uit, maar wil dat de EU een ander beleid gaat voeren.

Twee Syrische provincies, Damascus en Tartous, zouden veilig zijn, volgens Ioannou die een rapport van het Europese Agentschap voor Asielzaken aanhaalt.

Door de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) werd hij daarop bekritiseerd. Het klopt dat er in regio’s waar het Syrische regime de dienst uitmaakt geen algemene vorm van geweld meer is, maar volgens HRW vergat de minister een ander stuk uit hetzelfde rapport, waarin staat dat terugkerende Syriërs toch vervolgd kunnen worden en dus hun leven niet zeker zijn. 

Meer dan vijf miljoen Syriërs zijn het land ontvlucht vanwege de burgeroorlog, waarvan de meesten terechtkwamen in Libanon en Turkije.

Vorig jaar piekte het aantal Syrische vluchtelingen in Cyprus met 21,565. Ook dit jaar was er een toename te zien in de maanden oktober en november, maar er zijn nog geen jaarcijfers.

- Advertentie -