14.4 C
Amsterdam

D66 Amsterdam kritisch op Halsema: ‘Dit had voorkomen moeten worden’

Lees meer

Zo’n massale demonstratie als gisteren op de Dam ‘had voorkomen moeten worden’. Dat stelt de Amsterdamse D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig in een verklaring.

Gisteren kwamen honderden mensen bijeen op de Dam. Dit gebeurde naar aanleiding van de dood van de Afro-Amerikaan George Floyd, die via verstikking door een witte politieman om het leven kwam. Van Dantzig geeft aan achter het doel van de demonstratie te staan.

‘Uitspreken is nodig zolang zwarte mannen zich niet veilig voelen vanwege politiegeweld. Zolang ook in Amsterdam je huidskleur invloed heeft op hoe vaak de politie je staande houdt. Black lives matter, all lives matter, waar je ook woont, hoe je ook heet.’

‘Demonstreren is een grondrecht en het maakt me trots dat bijna niemand meer stil zit in de strijd tegen racisme. Maar wat gisteren is gebeurd, is in coronatijd niet te verkroppen’, zo vervolgt Van Dantzig.

‘Zorgpersoneel heeft maanden op hun tandvlees gelopen, ondernemers en hun personeel hebben in de grootst mogelijke onzekerheid geleefd, evenementenorganisatoren weten vrij zeker deze crisis niet te overleven en de hele maatschappij is omgebouwd om afstand te houden, en dan dit.’

‘Hoe hebben we als stad ervan uit kunnen gaan dat er maar 250 mensen kwamen? Welke informatie had de politie precies? Waarom is op de Dam gedemonstreerd en niet op een plek met meer ruimte? Waarom zijn de wegen naar de Dam niet afgesloten? Waarom is er niet samen met de organisatie alles aan gedaan om de mensen vreedzaam van de Dam af te krijgen? Welke afspraken zijn vooraf en tijdens de demonstratie gemaakt met de organisatie?’, schrijft Van Dantzig.

Gisteren vroeg de Amsterdamse CDA-fractievoorzitter Diederik Boomsma een spoeddebat aan. De bedoeling is dat D66 deze vragen dan gaat stellen aan burgemeester Femke Halsema.

D66 Amsterdam zit in de Amsterdamse coalitie, samen met GroenLinks, PvdA en SP. Deze vier partijen leveren de wethouders en burgemeester (Halsema, GroenLinks) voor het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders.

- Advertentie -