16.8 C
Amsterdam

D66’er Yesim Candan trekt zich een dag na bekendmaking kandidatenlijst terug

Lees meer

De Turks-Nederlandse Yesim Candan trekt zich een dag na bekendmaking van de conceptkandidatenlijst van D66 terug als kandidaat. Harde uitspraken over Sigrid Kaag en een vroegere sollicitatie bij Forum voor Democratie riepen te veel reacties en vragen op. 


Terwijl de campagnes nog moeten beginnen, is er in aanloop naar de Tweede Kamer verkiezingen op 22 november al genoeg spektakel te beleven. Zo stuurde Pieter Omtzigt van Nieuw Sociaal Contract al na een paar uur zijn woordvoerder Onno Aerden weg (omdat hij in een tweet de BoerBurgerBeweging ‘een gezwel’ had genoemd) en kon RTL-columnist Yesim Candan maar één dag genieten van plek 11 op de D66-lijst. De partij was niet op de hoogte dat ze in 2018 bij Forum voor Democratie had gesolliciteerd. Zo schrijft NRC.

‘Met volle overtuiging heb ik mij gekandideerd voor de Tweede Kamer, omdat ik mijn werk voor radicale gelijke rechten graag nieuwe betekenis zou willen geven in de politiek’, begint Candan haar tweet waarin ze vertelt dat ze terugtreedt en vervolgt, ‘De afgelopen 24 uur heeft mijn kandidatuur zeer veel reacties en vragen opgeroepen. Die hevigheid heeft me niet onberoerd gelaten. Ik wil mezelf daartegen beschermen en D66 niet onnodig beschadigen.’

De ophef ging onder meer over oude tweets waarin ze D66 een ‘hypocriete partij’ noemt en Sigrid Kaag ‘een farce als leider’ en te ‘elitair en niet volks’, schrijft NRC. Bovendien verdedigt Candan in een column uit september 2021 een veel besproken cartoon van tekenaar Ruben Oppenheimer in NRC , waarop Kaag was afgebeeld als heks op een bezemsteel die richting de Twin Towers in New York vloog. Die associatie met heks en terreur viel bij veel D66’ers destijds totaal verkeerd. Candan vond dat onzin. ‘De kracht van een cartoon, een spotprent, is juist dat die ongenuanceerd is,’ aldus Candan.

Candan is zelf ook een tikkeltje te ‘radicaal’ voor D66 waarschijnlijk, want een uur na haar tweet over aftreden werd duidelijk dat Candan in 2018 op de wit-nationalistische Forum voor Democratie van Thierry Baudet heeft gesolliciteerd.

‘In januari 2018 voerde Candan verschillende gesprekken met de toenmalige leiding van FVD over haar kandidatuur voor de Amsterdamse gemeenteraad. Dat bevestigen verschillende personen die bij gesprekken over haar kandidatuur aanwezig waren. De sollicitatie leidde er niet toe dat ze een plaats kreeg op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart van dat jaar. Wel bleef ze contact met partijleider Thierry Baudet houden,’ schrijft NRC.

Hoewel Candan op sociale media na het bericht van NRC nog ruggensteun kreeg van Geenstijl-columnist Ebru Umar, die ontkende dat Candan bij Forum had gesolliciteerd, kwam de doodsteek voor die ontkenning van Henk Otten (ex-Forumlid die bovendien bij de sollicitatie aanwezig was). ‘Er is wel degelijk een sollicitatiegesprek geweest met Yesim Candan op het partijkantoor met Thierry Baudet, Rob Rooken en mijzelf’, zegt hij en voegt daar nog het volgende aan toe. ‘Was een bijzonder prettig gesprek toen FvD nog een normale partij was en we Baudet nog onder controle hadden’.

Baudet had toen onder andere al gezegd dat hij niet wil dat Europa ‘afrikaniseert’ en dat het continent ‘dominant blank’ moet blijven.

- Advertentie -