D66-buitenlandwoordvoerder Sjoerd Sjoerdsma wil dat de Nederlandse regering zo snel mogelijk 17 augustus 1945 als onafhankelijkheidsdatum van Indonesië erkent. Dit zei de parlementariër gisteren in op NPO Radio 1.
‘Het uitblijven van deze erkenning is nog steeds een steen in de schoen in de relatie tussen Nederland en Indonesië’, zegt Sjoerdsma. Volgens de Nederlandse regering werd Indonesië op 27 december 1949 onafhankelijk, tijdens de soevereiniteitsoverdracht.
Sjoerdsma: ‘Het land wacht al 77 jaar op zo’n erkenning en die zal dan ook op schrift moeten, en officieel gecommuniceerd aan Indonesië. Verder moet de regering werk maken van officieel eerherstel van de ruim vijfduizend Indonesische dienstweigeraars, die soms drie jaar gevangen zaten om hun principes.’
Sjoerdsma reageerde op het onderzoeksresultaten van het project ‘Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950’, dat vorige week werd gepresenteerd. Volgens de onderzoekers maakte Nederland zich schuldig aan structureel excessief geweld.
In 2005 deed toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot (CDA) een poging om 17 augustus 1945 te erkennen als datum van de Indonesische onafhankelijkheid, maar dit was geen juridische maar een morele erkenning. Als Nederland de onafhankelijk in 1945 wel formeel erkend, dan heeft dit consequenties. Nederland erkent dan in feite een andere land te zijn binnengevallen en dat de term ‘oorlogsmisdaden’ van toepassing zou kunnen zijn.