16.4 C
Amsterdam

D66 hekelt ‘verraad’ Poetin-minnend FvD

Lees meer

D66-parlementariër Sjoerd Sjoerdsma hekelde vanochtend het ‘verraad’ van Forum voor Democratie aan de Europese veiligheid. De buitenlandwoordvoerder van de D66-fractie heeft felle kritiek op FvD-Europarlementariër Marcel de Graaff, die de Russische invasie van Oekraïne verdedigde.

‘Zo ziet verraad aan de Europese veiligheid eruit. #FvD’, twitterde Sjoerdsma. Hij reageerde op een tweet van De Graaff, die voor 100 procent achter Rusland staat.

Rusland heeft de NAVO maandenlang gevraag om veiligheidsgaranties met betrekking tot Oekraïne, maar dit werd weggehoond, aldus De Graaff. ‘Nu doet Rusland wat het heeft beloofd: ‘haar veiligheid waarborgen met militaire middelen.’

Rusland heeft overal in Oekraïne luchtaanvallen uitgevoerd, niet alleen in Oost-Oekraïne waar de pro-Russische separatisten actief zijn, maar ook in Lviv vlakbij de Poolse grens.

De Russische agressie wordt door Nederlandse partijen scherp veroordeeld, ook door de PVV. ‘De Russische inval in Oekraïne is een flagrante en te veroordelen schending van de Oekraïense soevereiniteit’, twitterde Wilders vanochtend vroeg. Het Westen heeft volgens de PVV-leider enorm geblunderd door een NAVO-lidmaatschap van de Oekraïne niet uit te sluiten, maar ‘voor een Russische militaire inval is geen excuus te verzinnen.’

Thierry Baudet en zijn partij FvD veroordelen president Vladimir Poetin echter niet. Baudet zei dat Nederland wordt meegetrokken in een internationaal conflict ‘waar we niets mee te maken hebben’. Volgens Baudet wordt Rusland ‘onnodig tot vijand gemaakt’. Hij vraagt zich af of het NAVO-lidmaatschap van Nederland nu nog wel van deze tijd is.

Baudet heeft veel kritiek op zijn tweet gekregen. ‘Hou verdomme je bakkes eens, would be Mussert’, bijt historicus Remco van Diepen hem toe. Anton Mussert leidde de NSB, die de agressiepolitiek van Adolf Hitler verdedigde en uiteindelijk zelfs samenwerkte met de Duitse bezetter.

- Advertentie -