14.4 C
Amsterdam

Kamer eist ‘afdwingbare regels’ tegen discriminatie op woningmarkt

Lees meer

Gisteren heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen om discriminatie op de woningmarkt tegen te gaan. D66-Kamerleden Faissal Boulakjar en Salima Belhaj zijn de opstellers van de motie.

‘Een betaalbare woning vinden in Nederland is lastig’, twittert Boulakjar. ‘Als je dan ook nog met discriminatie door verhuurders te maken hebt is dat extra pijnlijk.’

Hun motie noemt de inzet van zogeheten ‘mystery calls’, waarbij verhuurder en makelaars gebeld worden om te controleren of ze discrimineren. Dit voorjaar liet het ministerie van Binnenlandse zaken een onderzoek uitvoeren via zulke calls, waaruit bleek dat discriminatie op de woningmarkt een landelijk en groot probleem is. In Utrecht en Rotterdam zijn er naar aanleiding hiervan proeven gestart om discriminatie tegen te gaan.

Welke regels het kabinet moet maken, blijkt niet helder uit de motie. De motie verzoekt de regering ‘afdwingbare regels’ te maken in de aanpak van woningverhuur en dit stevig te verankeren in de wet.

Vorige week ontstond ophef omdat op huizensite Funda een woning in Medemblik te huur stond met een opvallende mededeling voor ‘buitenlanders’: zij maken geen kans.

- Advertentie -