20.4 C
Amsterdam

D66: sneller Oekraïense psycholoog voor Oekraïense vluchtelingen

Lees meer

Oekraïense psychologen in Nederland moet het gemakkelijker gemaakt worden om hun gevluchte landgenoten hier te helpen. Dit vindt D66, dat vandaag een motie met die strekking indient in de Tweede Kamer.

In de opvanglocaties is er vraag naar psychische hulp voor Oekraïense vluchtelingen. Maar vanwege de regelgeving in Nederland is het lastig om hen te laten behandelen Oekraïense psychologen. D66 vindt dat de regels moeten worden veranderd.

D66-Kamerlid Anne-Marijke Podt: ‘We kunnen de kennis en kunde van Oekraïense psychologen goed gebruiken om landgenoten in hun eigen taal te helpen. Laten we dat mogelijk maken.’

De parlementariër zegt dat een meerderheid in de Tweede Kamer achter haar plan staat. Podt zegt dat Oekraïense psychologen kunnen worden getraind, of onder toezicht kunnen komen te staan van Nederlandse collega’s.

Als Oekraïense psychologen worden ingezet, dan wordt de ggz ook niet verder belast, aldus Podt. De geestelijke gezondheidszorg in Nederland heeft te maken met lange wachtlijsten.

Op dit moment helpt een aantal Oekraïense psychologen gevluchte Oekraïners wel al met het verwerken van oorlogstrauma’s. Vlak na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne gaven Nederlandse traumapsychologen aan wat voor Oekraïners te willen doen.

- Advertentie -