11.9 C
Amsterdam

De Bezige Bij lanceert Revolusi.nl, waar je Indonesië-verhalen kunt delen

Lees meer

Vanwege de aandacht in Nederland voor het onlangs gepubliceerde Indonesië-onderzoek heeft uitgeverij De Bezige Bij de website Revolusi.nl gelanceerd. Daarop kunnen verhalen over Indonesië worden gedeeld.

De Vlaamse schrijver David van Reybrouck, die in 2020 het populair-wetenschappelijke boek Revolusi uitbracht, is de initiatiefnemer van de website. Hij sprak voor zijn boek bijna tweehonderd getuigen van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd (1945-1949). Veel verhalen zijn niet in zijn boek terecht komen, maar wel het vertellen waard, zegt hij.

‘Toen ik aan Revolusi werkte, was het een voorrecht om al die getuigen te mogen spreken. Tegelijk besefte ik dat er nog zoveel verhalen onbekend zijn. Ik hoop echt dat deze site een aantal nieuwe stemmen en perspectieven zichtbaar mag maken. De vele lezersbrieven die ik kreeg bevatten alvast schatten aan informatie.’

Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om nieuwe verhalen te delen. Inzendingen kunnen desgewenst ook anoniem worden opgenomen. Aangrijpende getuigenissen, taboes in de familie, ongeopende kisten met correspondentie en foto’s op zolder, maar ook vragen over de kolonisatie van Indonesië krijgen een plekje op Revolusi.nl.

Op dit moment draait ook de tentoonstelling Revolusi! Indonesië onafhankelijk in het Rijksmuseum. Ook deze tentoonstelling gaat over de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog.

- Advertentie -