14.3 C
Amsterdam

De man die radicaal-rechts mogelijk splijt bij Franse verkiezingen van 2022

Lees meer

Frankrijk is in de ban van Éric Zemmour, de controversiële radicaal-rechtse schrijver en opiniemaker. De reden: hij wil mogelijk meedoen aan de Franse presidentsverkiezingen van 2022.

De 62-jarige Zemmour is dankzij zijn geruchtmakende boek Le suicide français (‘De Franse zelfmoord’), zijn column in de conservatieve krant le Figaro en zijn televisieoptredens een bekende Fransman geworden. Zemmour schuwt daarbij het doen van controversiële uitspraken niet.

In 2019 noemde Zemmour op de nationale televisie islamitische vluchtelingen ‘kolonisten’ en schermde hij met de beruchte omvolkingstheorie, de gedachte dat de oorspronkelijke Europese bevolking door niet-westerse migranten zal worden vervangen. Ook sprak hij over de ‘islamisering van de straten’.

En vorig jaar beweerde Zemmour tijdens een tv-debat dat maarschalk Philippe Pétain de Franse Joden had gered. Pétain stond tijdens de Tweede Wereldoorlog aan het hoofd van het Zuidelijke Vichy-Frankrijk, dat met de nazi’s collaboreerde.

Als flamboyante mediapersoonlijkheid heeft Zemmour veel fans, waardoor hij een geduchte concurrent kan worden voor Marine le Pen, de dochter van Jean-Marie Le Pen en leider van de radicaal-rechtse partij Rassemblement National.

Volgens de Duitse nieuwsssite Deutschlandfunk kan Zemmour voor een aardbeving in het rechtse kamp zorgen en Le Pen veel stemmen kosten. Rechts Frankrijk zal in tweeën worden verdeeld, aldus de Duitse journalist Dirk Fuhrig.

Jean-Marie Le Pen, de vader van Marine le Pen en godfather van uiterst rechts Frankrijk, is sceptisch over de kansen van Zemmour. ‘Éric Zemmour is niet het type om presidentskandidaat te zijn’, zegt de voormalige extreemrechtse politicus. Volgens Le Pen zou Zemmour ‘niet zeker zijn van een goed resultaat’ als hij zich zou presenteren als presidentskandidaat.

De nieuwszender CNews, waarop Zemmour als commentator vaak is te zien, is volgens de oud-politicus een marginale zender. Le Pen senior wil niettemin in gesprek met Zemmour, ‘omdat ik hem erg mag’.

Het is de vraag of hij Zemmour zal overtuigen om zich toch maar niet kandidaat te stellen, of dat Zemmour hem zal overtuigen zijn kandidatuur te steunen. Op dit moment weet Le Pen senior nog niet of hij op Zemmour zal stemmen, mocht hij zich kandideren. ‘Alles zal afhangen van zijn politieke programma zelf en zijn actieprogramma.’

Officieel heeft Zemmour zich nog niet kandidaat gesteld. Maar verkiezingsposters met zijn beeltenis verschenen onlangs, naar verluidt geplakt door een groep vrienden en zonder zijn medeweten, met als doel om hem aan te sporen zich kandidaat te stellen.

Voor Zemmours uitgever Albin Michel was dit een reden om het contract met de polemist op te zeggen. Zemmour is volgens de uitgever nu al geen schrijver meer, maar een politicus.

- Advertentie -