14.8 C
Amsterdam

De nieuwe AOC? Deze Marokkaans-Amerikaanse (34) wil het Congres in

Lees meer

‘Ik ben Donald Trumps ergste nachtmerrie – een moedige vrouw van kleur, klaar om een einde te maken aan de gierigheid van het grootkapitaal.’ Getekend: Ihssane Leckey (34), een progressieve Democrate met roots in Marokko. Op haar twintigste emigreerde ze van dat land naar Amerika.

‘Toen ik hier kwam, was het eerste dat ik leerde dat je huidskleur, je naam en je school bepalen welke kansen je hebt’, aldus Leckey tegen een lokale krant uit de oostelijke staat Massachusetts. Ze doet er in september mee aan de Democratische voorverkiezingen. Als ze wint, komt ze volgend jaar in het Huis van Afgevaardigden terecht.

‘Mensen willen veranderingen aan een systeem dat al zo lang is gerund door rijke witte mannen’, zegt ze in een van haar campagnevideo’s. Het is haar doel om meer kansen te creëren voor de lagere klassen, migrantengezinnen, mensen van kleur en ‘anderen die zijn buitengesloten van het politieke proces’.

Leckey wil daarnaast meer rechten voor Inheemse Amerikanen, medicare for all, meer restricties aan wapenbezit, gender equality en een green new deal.

Ze wordt gesteund door Ilhan Omar, die als eerste islamitische, gesluierde vrouw van kleur in het Amerikaanse parlement zit. Omar is lid van de zogenoemde ‘Squad’, vier vrouwelijke, progressieve Democraten in het Huis van Afgevaardigden waarvan Alexandria Ocasio-Cortez de bekendste is.

Wellicht dat Leckey volgend jaar dus toetreedt tot dit illustere gezelschap. Ze deelt in ieder geval dezelfde standpunten, evenals de belofte dat ze geen stuiver zal aannemen van lobbyisten en bedrijven om haar campagne te steunen.

De primaries in Leckey’s district in Massachusetts beginnen op 1 september. Haar kansen lijken in tijden van Black Lives Matter te groeien. Ze is de enige vrouw van kleur die meedoet, en niemand van de kandidaten springt zo luid op de bres voor social justice als haar. Mocht ze de primaries winnen, dan staat haar naam op het stembiljet bij de verkiezingen van november.

- Advertentie -