23.5 C
Amsterdam

‘De zoon van de Gazelle’ wint kinderfilosofieprijs

Lees meer

Kamel Essabane en Sabine Wassenberg hebben voor hun boek De zoon van de gazelle de Berrie Heesenprijs gewonnen, voor het beste filosofische kinderboek van 2023. 

De zoon van de Gazelle is een bewerking van de twaalfde-eeuwse vertelling Hayy ibn Yaqzan, Arabisch voor ‘de levende zoon van de waakzame’. Het gaat over een jongen die in zijn eentje op een eiland woont. Met een gazelle die zich als moeder opwerpt en een schildpad als vriend, groeit de nieuwsgierige knul op tot filosoof en mysticus.

Schrijver van de Arabische vertelling is de wetenschapper-filosoof Abu Bakr Muhammad Ibn Tufayl (ca. 1110-1185). Hij leefde in Al-Andalus, in het zuiden van het huidige Spanje, dat toen geregeerd werd door islamitische vorsten. Het verhaal Hayy ibn Yaqzan is onlangs hertaald door de filosofen Kamel Essabane en Sabine Wassenberg. In grote lijnen kun je zeggen dat Essabane over de inhoud waakte en de mooie zinnen uit de pen van Wassenberg kwamen. Al wisselden ze ook wel van rol.

De gedachten van het jongetje Hayy zijn verder uitgesponnen, want het oorspronkelijk verhaal was ‘erg droog’, vertelt Wassenberg. ‘We wilden het verhaal toegankelijk maken. De belevenissen van Hayy zijn wat meer aangekleed en zijn vragen volgen nu logischer uit wat hij meemaakt.’

Het Centrum Kinderfilosofie reikt tweejaarlijks de Berrie Heesenprijs uit, vernoemd naar een van de eerste initiatiefnemers van kinderfilosofie in Nederland. De kinderjuryprijs én de publieksprijs gingen naar Isabelle Desegher voor haar spel Filosprook.

- Advertentie -