14.4 C
Amsterdam

‘De Zoon van de Gazelle’ wint publieksprijs Beste Filosofische Kinderboek

Lees meer

Het islamitische kinderboek De Zoon van de Gazelle is zaterdag door het publiek uitgeroepen tot het beste filosofische kinderboek van 2022.

De Zoon van de Gazelle is een bewerking van de twaalfde-eeuwse vertelling Hayy ibn Yaqzan, Arabisch voor ‘de levende zoon van de waakzame’. Het gaat over een jongen die in zijn eentje op een eiland woont. Met een gazelle die zich als moeder opwerpt en een schildpad als vriend, groeit de nieuwsgierige jongen op tot filosoof en mysticus.

Het verhaal Hayy ibn Yaqzan is geschreven door de islamitische wetenschapper en filosoof Abu Bakr Muhammad Ibn Tufayl (ca. 1110-1185) uit Al-Andalus, het huidige Spanje. Het is onlangs hertaald door de filosofen Kamel Essabane en Sabine Wassenberg, en geïllustreerd door Karuna Wirjosemito.

‘Een boek dat de lezer uitnodigt mee te denken met de hoofdpersoon en gedachten te vormen over de grote vragen van het leven’, schrijft de website Week van de Kinderfilosofie over dit boek.

De jury wees het boek Gedachten Denken van Annelies Beck, geïllustreerd door Hanneke Siemensma, als winnaar aan. De Zoon van de Gazelle won met een ‘overdonderende aantal stemmen’ de publieksprijs.

- Advertentie -