18 C
Amsterdam

Verkiezingsdebat in de Schilderswijk: ‘Politiek laat zich niet zien, behalve nu’

Lees meer

Gisteravond vond in een boksschool ‘Het Grote Schilderswijk Lijsttrekkersdebat’ plaats, waar kandidaat-raadsleden de degens kruisten over het beleid in de multiculturele Haagse wijk. Bewoners zijn sceptisch over wat lokale politici voor hen kunnen doen. ‘Ze beloven van alles in verkiezingstijd, maar daarna horen we niets meer van hen.’

De Schilderswijk heeft het imago een probleemwijk te zijn. Hoewel het volgens bewoners al een stuk beter gaat dan enkele jaren geleden, kampt de wijk nog steeds met armoede en criminaliteit.

Ook zijn er veel spookbewoners, aldus jongerenwerker Ayoub Balah: mensen, vaak jongeren, die geen eigen huis hebben of nog bij hun ouders wonen, geen werk hebben en niet bij de gemeente ingeschreven staan.

Balah: ‘Zij zijn onzichtbaar voor de overheid. Als zij kampen met problemen, bijvoorbeeld psychische problemen, dan staan ze er feitelijk alleen voor, tenzij ze om hulp aankloppen bij de juiste instanties.’

Het verhaal over de spookbewoners kwam in het debat niet aan bod. De kandidaat-raadsleden discussieerden met elkaar over andere problemen, zoals onderadvisering, stagediscriminatie, racisme bij de politie en natuurlijk het woningentekort.

PvdA-lijsttrekker en woonwethouder Martijn Balster (foto, met bril) vertelde dat het vorige college de woningbouw overliet aan de markt, waardoor nauwelijks sociale huurwoningen en woningen voor het middensegment werden gebouwd. De PvdA wil nu meer kwalitatieve en betaalbare woningen afdwingen en dat er voldoende nieuwe woningen achter de hand worden gehouden, zodat mensen met een scheiding of schulden zijn straks niet op straat komen te staan. De Partij voor de Dieren en de mensen in de zaal waren sceptisch, omdat ‘meer woningen’ vaker is beloofd.

Een ware clash vond plaats toen PVV-lijsttrekker Sebastian Kruis ontkende dat de politie discrimineert. Het is volgens Kruis logisch dat veel mensen van kleur worden aangehouden in de Schilderswijk, want de meeste mensen uit de Schilderswijk zijn nu eenmaal mensen van kleur. De linkse partijen waren het hier niet mee eens.

De Haagse politie treedt keihard op als er onrust is in de Schilderswijk. Maar als er gedoe is in Duindorp, een witte achterstandswijk, dan worden belhamels met fluwelen handschoentjes aangepakt, zei Mohammed Ghay, de nummer twee op de lijst van Denk.

Bewoners van de Schilderswijk vonden het toch dapper dat de PVV zich heeft laten zien in dit ‘hol van de leeuw’. Een Marokkaans-Nederlandse twintiger: ‘Bij de PVV weten ze dat ze hier geen stemmen kunnen halen, maar ze komen mooi wel. Forum voor Democratie en de VVD hebben dit debat overslagen, wat ik laf van hen vind.’

Toch zegt de aanwezigheid van die andere partijen ook niet alles, vindt zijn vriend. ‘Politici laten zich hier zelden zien, behalve in verkiezingstijd. Ze beloven van alles in verkiezingstijd, maar daarna horen we niets meer van hen. Ik ben in al die jaren een beetje sceptisch geworden. We moeten het zelf maar uitzoeken.’

- Advertentie -