16.3 C
Amsterdam

Debat in Rotterdam over de toekomst van de Westelijke Balkan

Lees meer

Vanavond staat in het debatcentrum Dudok in Rotterdam de toekomst van de Westelijke Balkan op de agenda. Is er een Europese toekomst voor dit gebied in de EU of niet? En hoe staat Nederland daartegenover? 

‘In Nederland was er lange tijd weinig enthousiasme voor EU-toetreding van Albanië en landen uit voormalig Joegoslavië. Op verschillende beslissende momenten trapte Nederland als een van de weinige landen op de rem. Het leverde Mark Rutte in de zes westelijke Balkanlanden de bijnaam ‘Mister No’ op,’ staat op de aanmeldsite.

Door de oorlog in Oekraïne staat een mogelijke EU-uitbreiding weer op de agenda. De EU-voorzitter Ursula von der Leyen verklaarde op 9 mei, dat Oekraïne eind dit jaar al kandidaat-lid kan zijn. Ook premier Rutte lijkt van gedachten veranderd als het gaat om uitbreiding van de Europese Unie.

Tijdens de avond wordt ook gesproken over Albanië dat sinds de zomer van 2021 formeel onderhandelt met de EU over lidmaatschap en over de EU-kandidaatsstatus van Bosnië en Herzegovina.

Het debat zal o.a. met de Srebrenica-overlever en nabestaande Alma Mustafic en de Europarlementariër Thijs Vleuten (PvdA) worden gevoerd.

- Advertentie -