25.7 C
Amsterdam

Debat over ‘nareis op nareis’-uitspraken

Lees meer

De demissionaire minister van Justitie Dilan Yesilgöz moet zich vandaag in de Tweede Kamer verantwoorden over haar ‘nareis op nareis’-uitspraken die uiteindelijk tot de val van het kabinet hebben geleid.

Uit nieuwe stukken die woensdagavond naar de Tweede Kamer zijn verzonden, blijkt dat de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) het ministerie van Justitie en Veiligheid al van cijfers had voorzien, waaruit blijkt dat het aantal van ‘duizenden’ familieleden die zich bij de vluchtelingen zouden voegen niet klopt. Zo meldt NOS.

Yesilgöz wordt al sinds de val van het kabinet achtervolgd door deze uitspraken, waar ze nooit bewijs voor heeft geleverd. Nu het nieuwe kabinet Schoof bijna gereed is, wacht Yesilgöz vandaag een zwaar debat in de Tweede Kamer. De oppositie zal haar aan de tand voelen over de ‘leugens’  die ze heeft verteld.

Trouw meldt op basis van de nieuwe stukken dat het ministerie door de IND ‘regelmatig’ op de hoogte werd gehouden over de omvang van het aantal vluchtelingen dat ‘nareis op nareis’ zou stapelen. Eerder was al bekend geworden dat ze het aantal vluchtelingen ‘fors had opgeklopt’, schrijft Trouw.

Yesilgöz heeft een zomer lang campagne gevoerd met ‘ongefundeerde claims’, schrijft Trouw, dit terwijl ze de waarheid had kunnen achterhalen door informatie op te vragen bij haar eigen ambtenaren.

- Advertentie -