13.3 C
Amsterdam

Deens-Zweedse koranverbrander niet welkom in Verenigd Koninkrijk

Lees meer

De extreemrechtse Deens-Zweedse activist Rasmus Paludan, die in januari een koran verbrandde voor de Turkse ambassade in Stockholm, is niet welkom in het Verenigd Koninkrijk. De Britse regering heeft hem op een zwarte lijst gezet.

Paludan was van plan om in de Engelse stad Wakefield een Koran te verbranden op een openbaar plein. Die koranverbranding zou op woensdag 22 maart moeten plaatsvinden, de dag waarop de islamitische vastenmaand Ramadan begint.

Zijn voornemen leidde tot commotie in het Britse parlement. Labour-parlementariër Simon Lightwood vroeg Tom Tugendhat, minister voor Veiligheid, of de Britse regering Paludan de toegang tot het VK wilde ontzeggen.

‘De extreemrechtse islamofobe Deense politicus Rasmus Paludan zei dat hij van Denemarken naar Wakefield gaat reizen met als enig doel een koran op een openbare plaats te verbranden’, zei Lightwood. ‘Paludan zat eerder gevangen in Denemarken vanwege zijn haatdragende en racistische uitspraken. Hij is een gevaarlijke man die dit land niet binnen mag komen. Kan de minister van Binnenlandse Zaken mij en mijn gemeenschap verzekeren dat de regering actie onderneemt om dit te voorkomen?’

Tugendhat antwoordde dat Paludan inderdaad persona non grata is en op de zwarte lijst wordt gezet. Zijn reis naar het VK is niet bevorderlijk voor het algemeen belang, aldus de minister, en hij mag daarom het land niet in.

- Advertentie -