6.3 C
Amsterdam

Delft: burgemeester wil geen excuses maken aan moskee voor onderzoek

Lees meer

De Delftse burgemeester Marja van Bijsterveldt (CDA) weigert haar verontschuldigingen aan te bieden aan de Al Ansaar-moskee, die net als moskeeën in andere gemeenten is onderzocht door onderzoeksbureau NTA. Uit documenten bleek eerder dat er fouten zijn gemaakt in het aanbestedingstraject, meldt Omroep West.

In haar brief aan de gemeenteraad van Delft schrijft Van Bijsterveldt dat er fouten zijn gemaakt. ‘Het een en ander had absoluut zorgvuldiger afgewikkeld moeten worden en vallen er veel lessen te trekken voor een zorgvuldiger aanpak in de toekomst.’ Veel afspraken met NTA zijn mondeling gemaakt en het groene licht voor de onderzoeksopdracht werd gegeven met een appje.

De gemeente Delft ontkent dat er gespioneerd is in de Al Ansaar-moskee. Onderzoek door NRC bracht juist aan het licht dat dit wel het geval was in Delft, net zoals in andere moskeeën.

Moskeevoorzitter Abdelmonim Maanaoui is dan ook sceptisch. ‘Zeker als we kijken naar hoe het onderzoek is uitgevoerd in andere steden als Zoetermeer en Leidschendam-Voorburg, geloven wij niet dat het onderzoek in Delft anders is uitgevoerd. Daarom denken wij dat de privacy geschonden is van onze bestuursleden en de bezoekers.’

Hoewel Van Bijsterveldt toegeeft dat er fouten zijn gemaakt, weigert ze dus excuses te maken aan de moskee. Ze zegt dat het onderzoek volgens de wet is uitgevoerd.

Ook is ze niet bereid om inzage te geven in het NTA-onderzoeksrapport. ‘Op dit punt moet ik helder zijn en opnieuw aangeven dat ik niet over zal gaan tot het verlenen van inzage. We kunnen immers nooit uitsluiten dat de informatie niet toch naar personen of groepen herleidbaar zijn.’

- Advertentie -