13.2 C
Amsterdam

Den Haag krijgt Bersiap-monument

Lees meer

De gemeente Den Haag heeft een voorstel aangenomen van Hart voor Den Haag om een monument ter herinnering van de Bersiap te plaatsen, meldt Oproep West.

Het aannemen ging niet zonder slag of stoot. De burgemeester van Den Haag erop dat de Bersiap al bij verschillende monumenten in de stad wordt herdacht en dat Nederland al een jaarlijkse Bersiap-herdenking kent. Toch kreeg het voorstel een meerderheid: naast Hart voor Den Haag stemden Forum voor Democratie, PVV, D66 en VVD in met het plan.

Volgens de Federatie Indische Nederlanders is de Bersiap-periode een van ‘de grootste rampen die Nederland ooit is overkomen’ en komt het monument beter laat dan nooit.

Tijdens de Bersiap, die plaatsvond in de beginfase van de Indonesische strijd voor onafhaneklijkheid (1945-1946), zouden volgens oude schattingen tot 30.000 Nederlanders en Nederlandsgezinde bevolkingsgroepen – onder meer Indische Nederlanders en Molukkers – zijn gedood door Indonesische strijders. Maar het gaat om ‘slechts’ vierduizend dodelijke slachtoffers en tweeduizend vermiste personen, bleek eerder dit jaar uit onderzoek.

Een jaar geleden ontstond ophef rond de term ‘Bersiap’. Bonnie Triyana, de Indonesische gastconservator van de tentoonstelling ‘Revolusi! Indonesië onafhankelijk’ in het Rijksmuseum, noemde de term in NRC toen ‘racistisch’. Dit, omdat de term Indonesiërs zou wegzetten als ‘primitieve, ongeciviliseerde’ daders. Triyana kreeg veel kritiek. De Federatie Indische Nederlanders deed aangifte tegen hem wegens ‘Bersiap-ontkenning’. Rijkmuseumdirecteur Taco Dibbits besloot dat de term gewoon gebruikt moest worden.

- Advertentie -