17.3 C
Amsterdam

Den Haag: nieuwe poging voor islamitische middelbare school

Lees meer

In Den Haag wordt opnieuw geprobeerd om een islamitische middelbare school te starten. Het Rotterdamse Avicenna College kreeg vorig jaar toestemming om een nieuwe onderwijsinstelling te openen in de hofstad, maar maakt vooralsnog geen haast. Daarom wil het Aida College nu een aanvraag indienen, meldt AD Den Haag.

In Nederland zijn vijftig islamitische basisscholen, maar slechts twee islamitische middelbare scholen: één in Amsterdam en één in Rotterdam. In Den Haag is meerdere keren geprobeerd om ook een islamitische middelbare school te beginnen, maar tot dusverre is dat niet gelukt.

Volgens initiatiefnemer Turan Narcicegi is de behoefte aan islamitisch middelbaar onderwijs in Den Haag groot, zegt hij tegen AD Den Haag. Belangrijk is dat er voldoende steun is vanuit de doelgroep. Minimaal 650 ouders moeten het initiatief ondersteunen.

Narcicegi heeft weinig vertrouwen in het initiatief van Avicenna, omdat de Rotterdamse school kampt met interne problemen. Maar mochten ze alsnog een school willen oprichten is dat niet erg, want volgens Narcicegi is er in Den Haag ‘ruimte voor twee middelbare islamitische scholen’.

De meeste moskeeën in Den Haag steunen het initiatief van Narcicegi. Er moeten voor 15 oktober 650 aanmeldingen zijn, om zo aan te tonen dat de nieuwe school bestaansrecht heeft.

Op dit moment gaan veel Haagse moslimkinderen met de bus naar de islamitische middelbare school in Rotterdam, waardoor ze pas laat in de avond thuis zijn. ‘Dat is echt niet te doen’, zegt Narcicegi.

‘Voor mij is het belangrijk om onze islamitische identiteit te waarborgen. Het onderwijs zal net als op alle andere scholen zijn, alleen krijgen de leerlingen ook wat bagage mee als het gaat om de islam. (…) De leerlingen krijgen dezelfde vakken als elders. Enige verschil is dat ze op een islamitische school zichzelf kunnen zijn en zich niet hoeven te schamen omdat ze bijvoorbeeld een hoofddoek dragen.’

- Advertentie -