14.2 C
Amsterdam

Surinaamse verzetsstrijder Anton de Kom krijgt eerbetoon in Den Haag

Lees meer

Gisteren is een struikelsteen geplaatst voor Anton de Kom, bij het huis waar hij woonde in Den Haag. De Surinaamse verzetsstrijder kwam om in een concentratiekamp tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Anton de Kom (1898-1945) verzette zich tegen de Nederlandse koloniale overheersing van Suriname en werd in 1932 naar Nederland gedeporteerd. Hij schreef twee jaar later het boek Wij slaven van Suriname, dat door antiracistische activisten onlangs herontdekt is.

In 1940, na de Duitse bezetting, sloot De Kom zich aan bij het communistisch georiënteerde verzet en schreef artikelen voor het Revolutionair Socialistische Blad, dat gelieerd was aan de radicaal-linkse Revolutionair-Socialistische Arbeiderspartij (RSAP) van Henk Sneevliet.

Op 7 augustus 1944 werd De Kom gearresteerd. Hij werd gevangen gehouden in het Oranjehotel, Kamp Vught en het Duitse concentratiekamp Sachenhausen. Op 24 april 1945 overleed hij aan tuberculose in Sandbostel bij Bremervörde, een buitenkamp van het concentratiekamp Neuengamme.

De Kom kreeg in 1982 postuum het Verzetsherdenkingskruis toegekend. Hij maakt sinds vorig jaar deel uit van de nieuwe canon van de Nederlandse geschiedenis.

- Advertentie -