10 C
Amsterdam

Denemarken gaat koranverbrandingen verbieden

Lees meer

De Deense regering kondigt een wet aan die het verbranden van heilige boeken, zoals de koran, verbiedt. ‘Denemarken wordt gezien als een land dat beledigingen en minachting van culturen, religies en tradities van andere landen faciliteert’, aldus de regering.

Dat meldt Euronews. De ophef rond koranverbrandingen heeft de Denen niet onberoerd gelaten, meldt de site. Sinds vorig jaar lopen de spanningen tussen islamofobe koranverbranders en moslims over de hele wereld op. Zo reageerden Turkije en Pakistan verontwaardigd op het verscheuren van een koran in Denemarken en Nederland en is de Nederlandse ambassadeur in Turkije op het matje geroepen.

Denemarken lijkt nu op te schuiven in de discussie of koranverbrandingen onder de vrijheid van meningsuiting vallen of niet. Die vrijheid is ook met een verbod nog steeds gewaarborgd, volgens de Deense regering. Het wetsvoorstel is een uitbreiding van het bestaande verbod op het verbranden van buitenlandse vlaggen met de volgende toevoeging: ‘het verbieden van de ongepaste behandeling van objecten die belangrijk zijn voor religieuze gemeenschappen’, aldus de Deense justitieminister Peter Hummelgaard.

‘Deze wet maakt de publieke verbranding van de koran of de bijbel strafbaar. Het gaat om handelingen die in het openbaar plaatsvinden of acties met de intentie om de ontheiliging van boeken aan te wakkeren onder een breder groep.’ De wet legt boetes en een gevangenisstraf van maximaal twee jaar op voor de delicten.

Volgens Hummelgaard dienen de koranverbranding geen ander doel doel dan ‘het verspreiden van verdeeldheid in een wereld dat eenheid nodig heeft’.

- Advertentie -