14.8 C
Amsterdam

Denk Den Haag beticht partijtop van afluisteren: ‘Een zeer grof schandaal’

Lees meer

Gerommel binnen Denk: de landelijke partijtop heeft twee bestuursleden van de afdeling Den Haag wekenlang afgeluisterd, stelt Denk Den Haag op social media. ‘Een zeer grof schandaal’, aldus de afdeling.

Een medewerker van de Denk-Kamerfractie zou onder meer een etentje van twee bestuursleden en een fractiemedewerker hebben opgenomen. Een dag later beschikte partijleider Farid Azarkan over de geluidsband met uitspraken van een van de twee lokale bestuursleden, aldus Denk Den Haag. Vervolgens zou het landelijke Denk-bestuur dit lokale bestuurslid ‘gechanteerd’ hebben zodat hij af zou zien van het lijsttrekkerschap in Den Haag.

Het landelijk bestuur van Denk zou hebben gezegd te vermoeden dat de eerder genoemde fractiemedewerker van Denk de geluidsopname heeft gemaakt.

Denk Den Haag zegt eigen onderzoek te hebben gedaan, waaruit zou blijken dat de Kamerfractie van Denk beschikt over professionele afluisterapparatuur. Een ex-medewerker van de Denk-Kamerfractie zou dit hebben bevestigd.

Ook beweert de afdeling van meerdere kanten signalen hebben gekregen dat mensen in de partij zijn gechanteerd om afstand te doen van hun kandidatuur of een andere functie binnen Denk.

Denk Den Haag eist dat het landelijke bestuur een onafhankelijk onderzoek instelt naar deze vermeende afluisterpraktijken. Maar het landelijk bestuur wil hier niet aan, stelt Denk Den Haag.

Een betrokkene die geen partijlid meer is, zegt van plan te zijn om naar de politie te stappen en een klacht in te dienen bij de Tweede Kamer. Denk Den Haag bezig te zijn met juridische stappen tegen de landelijke partijtop, ook omdat deze zonder instemming van de Haagse leden een kandidatenlijst voor Denk Den Haag zou samenstellen.

‘Dit vinden wij onacceptabel en een minachting van onze ledendemocratie’, aldus Denk Den Haag.

In maart wil Denk voor het eerst meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag.

De landelijke afdeling van Denk komt later vandaag met een reactie, laat de partij aan NieuwNieuws weten.

- Advertentie -