19.2 C
Amsterdam

Denk Den Haag: partijtop rukte ‘racistische’ quote uit zijn verband

Lees meer

Voorzitter Abdoel Haryouli van de Haagse Denk-afdeling zegt dat zijn – volgens de partijtop – ‘racistische’ uitspraken uit de context zijn gehaald. Dat meldt AD Den Haag.

Haryouli zou gezegd hebben dat Turkse en Marokkaanse Nederlanders niet op een zwarte kandidaat zouden stemmen. Volgens het partijbestuur van Denk is dit racisme, maar Haryouli zegt dat zijn uitspraak ‘uit zijn verband gerukt’ is. Hij beweert dat de andere stemmen zijn ‘weggeblurd’ en spreekt over chantage en intimidatie.

Haryouli zegt te zijn afgeluisterd door een medewerker van de Tweede Kamerfractie van Denk. Volgens hem zit Denk-leider Farid Azarkan hierachter. ‘Ik heb hem horen schreeuwen dat ik geen lijsttrekker mocht worden, op een manier waar ik echt van schrok. De spanningen liepen alleen maar op. Hij wilde de regie hebben.’

Azarkan en het landelijk bestuur ontkennen de aantijgingen van Haryouali. Volgens Azarkan is de opname door een onbekende naar het bestuur gestuurd en wilde hij bovendien Haryouali niet weg hebben. Ze overwegen een stap naar de rechter wegens smaad.

Denk doet in 2022 voor het eerst mee aan de Haagse gemeenteraadsverkiezingen. Haryouli zou de lijst aanvoeren, maar het landelijk bestuur zegt hem van de lijst af te hebben gehaald. Haryouli spreek tegen: ‘Ik ben nog lid, ben nog afdelingsvoorzitter en nog altijd lijsttrekker.’

- Advertentie -