22.3 C
Amsterdam

Denk lanceert campagnefilmpje tegen moslimhaat

Lees meer

Gisteren lanceerde Denk een campagnefilm tegen islamofobie. Hiermee wil de partij aandacht vragen voor het probleem van moslimhaat in Nederland.

Denk maakt zich grote zorgen over islamofobie in Nederland. De partij verwijst in een campagnefilmpje naar een onderzoek van het kenniscentrum Artikel 1. Hieruit blijkt dat 165 van de 253 meldingen van godsdienstdiscriminatie in 2021 te maken hebben met incidenten die betrekking hebben op discriminatie van moslims.

In dit campagnefilmpje hoor je ook uitspraken van PVV-leider Geert Wilders, die gemonteerd zijn onder een filmpje waarin een zwarte actrice met een hoofddoek wordt belaagd door twee witte mannen – ook acteurs.

Daarna hoor je Denk-leider Farid Azarkan vertellen dat moslimvrouwen met een hoofddoek opvallend vaak slachtoffer zijn van fysiek en verbaal geweld. Denk ziet een direct verband tussen de ‘haatdragende uitingen van Wilders’ en agressie tegen moslimvrouwen.

‘Kun je zomaar over een religie van een miljoen mensen zeggen dat dat haat en terreur is?’, vraagt Azarkan zich af. We zien vervolgens de Denk-leider spreken in de Tweede Kamer, waar hij zijn collega-Kamerleden vraagt om solidair te zijn met moslims ‘die elke keer bij elk debat zien dat ze verdikkeme kapot worden gemaakt door Geert Wilders’. Het filmpje eindigt met de boodschap: ‘Sta op tegen haat. Kom in beweging.’

Anonieme rechtse twitteraars reageren als door een wesp gestoken. ‘Dit geweld, wat hier in scene wordt gezet, bestaat niet of nauwelijks’, schrijft een twitteraar boos. ‘Heel sneu van Denk. Staan ze ook op tegen autochtonenhaat door allochtone jeugd?’, reageert een ander.

- Advertentie -