21.4 C
Amsterdam

Denk-raadslid boos omdat Gülenisten lintje kregen, vergelijkt hen met nazi’s

Lees meer

Het Amsterdamse Denk-raadslid Numan Yilmaz is boos. De reden: tijdens de afgelopen lintjesregen kregen ook Turkse Nederlanders die behoren tot de Gülenbeweging een koninklijke onderscheiding. Yilmaz vergelijkt hen in een opiniestuk met aanhangers van Adolf Hitler.

Op Facebook noemt het raadslid de Nederlandse Gülen-aanhangers ‘trouwe aanhangers van de terroristische organisatie FETÖ’, de benaming waarmee de Turkse president Erdogan de Gülenbeweging aanduidt. Volgens Yilmaz, tevens docent Burgerschap op een ROC, zijn Gülenisten ‘haatzaaiers die zelfs nepnieuws inzetten om de publieke opinie te beïnvloeden’.

Het feit dat ook Gülenisten een koninklijke onderscheiding hebben gekregen betekent een ‘devaluatie’ van deze onderscheiding, schrijft hij. ‘Zou een aanhanger van Hitler, Mussolini, Franco of Ratko Mladic ook deze onderscheiding krijgen?’

Sinds de mislukte coup van juli 2016 voert Turkije een klopjacht tegen de beweging achter de Turkse geestelijke Fethullah Gülen, die tegenwoordig in Amerika woont. Erdogan houdt hem verantwoordelijk voor de staatsgreep.

De Turks-Nederlandse vrouwenrechtenactivist Selma Ablak is een van degenen op wie raadslid Yilmaz het heeft gemunt. Ablak kreeg enkele weken geleden een lintje en noemt zich geïnspireerd door Gülen. In en reactie noemt zij de aantijgingen van het Amsterdamse Denk-raadslid ‘op zijn zachtst uitgedrukt misselijk en lasterlijk’.

Ablak schrijft: ‘Je kunt een aversie tegen hem (Gülen, red.) hebben, maar om de beweging als terroristisch te bestempelen moet je toch met meer bewijzen komen dan het narratief van Erdogan en de zijnen.’

Eind vorig jaar kwam de Denk-fractie in de Amsterdamse gemeenteraad ook al in opspraak. In december beschuldigde gemeenteraadslid Aysegul Kilic fractievoorzitter Mourad Taimounti van vrouwonvriendelijk gedrag.

- Advertentie -