14.4 C
Amsterdam

Denk Rotterdam vreest spionage China

Lees meer

Het Rotterdamse Denk-raadslid Faouzi Achbar is bang dat China Nederlandse overheidsgebouwen kan bespioneren via bewakingscamera’s die gemaakt zijn in China, schrijft Dagblad 010.

In meer dan vijftig Nederlandse gemeenten hangen camera’s van Dahua en Hikvision, twee Chinese merken, bleek eerder deze week. China zou via deze camera’s kunnen kijken wie er bij Nederlandse overheidsgebouwen naar binnen gaat.

‘Als de camera’s voor spionagedoeleinden worden misbruikt, is dat technisch mogelijk via de software’, zegt Achbar. Dahua en Hikvision zijn om die redenen verboden in de Verenigde Staten bij overheidsgebouwen. Ook het Denk-raadslid is bang dat camera’s kunnen worden misbruikt door de Chinese inlichtingendienst, om via een ‘achterdeurtje’ te kunnen meekijken.

Achbar wil daarom van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb en het college de garantie dat buitenlandse inlichtingendiensten geen toegang hebben tot beelden van Rotterdammers die naar binnen en buiten lopen bij overheidsgebouwen. Ook is hij benieuwd of de burgemeester bij het Rijk wil lobbyen om het gebruik van Chinese bewakingscamera’s te verbieden.

- Advertentie -