17.9 C
Amsterdam

Denk Utrecht: gebedsoproep moskeeën mag best een toontje hoger zingen

Lees meer

Burgemeester Sharon Dijksma moet moskeeën in de stad wijzen op de vrijheid om de azan, de oproep tot gebed, met versterkt geluid te laten horen. Dat vindt de Denk-fractie in de Utrechtse gemeenteraad, schrijft AD Utrecht.

Op dit moment maken slechts weinig moskeeën in de Domstad gebruik van de mogelijkheden die de wet biedt. Denk Utrecht roept Dijksma daarom op moskeeën te informeren over de vrijheden als het gaat om gebedsoproepen.

‘Sommige moskeeën zijn zich niet bewust van hun grondrechten wanneer het gaat om de mogelijkheid tot het doen van een oproep tot het gebed’, staat in schriftelijke vragen van de partij aan de burgemeester. Denk-fractievoorzitter Mahmut Sungur.

De PVV is niet te spreken over het Denk-voorstel en spreekt over ‘een dikke middelvinger naar iedereen die overlast ervaart van gebedsoproepen’.

PVV-fractiemedewerker Sjors Nagtegaal: ‘Het lijkt erop dat steeds meer moskeeën de openbare ruimte denken te kunnen koloniseren. In een stad die steeds drukker wordt en waar polarisatie een steeds groter probleem vormt kan dit eigenlijk niet.’

Volgens Denk-fractievoorzitter Mahmut Sungur is de azan een grondrecht. Hij ergert zich aan de terugkerende discussie in de lokale politiek om de azan aan banden te leggen.

‘De ontwikkeling waarbij de grondrechten van religieuze groeperingen en in het bijzonder de moslimgemeenschap steeds meer onder druk komen te staan baart ons zorgen. Gebedsoproep is een grondrecht, punt.’

- Advertentie -