16.8 C
Amsterdam

Denk verliest zetels in Noord- en Zuid-Holland

Lees meer

De uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen zijn uitgelopen op een teleurstelling voor Denk. De partij verliest – waarschijnlijk – haar zetels in Noord- en Zuid-Holland.

Denk deed alleen in de provincies Noord- en Zuid-Holland en Utrecht mee. In elk van de provincies heeft Denk een Statenzetel. De partij hoopte meer zetels te winnen, om op die manier in de senaat te komen. Dat is niet gelukt: in alle provincies heeft de partij veel stemmen verloren.

In Noord-Holland verliest Denk de enige zetel. De partij zakt van 2,9 procent van de stemmen in 2017 naar 1,4 procent in 2023, meer dan een halvering.

Ook in Zuid-Holland verliest Denk – waarschijnlijk – de enige zetel in de Staten. De partij zakt – zo lijkt het – van 3,1 procent van de stemmen naar 1,7 procent. Metin Celik, fractievoorzitter van de Denk-fractie in de Zuid-Hollandse Staten, was door de partij aangewezen als lijsttrekker voor de Eerste Kamerverkiezingen. Vanwege het tegenvallende resultaat zal hij niet alleen niet naar de Eerste Kamer gaan, maar verliest hij wellicht ook zijn Statenzetel.

In Utrecht behoudt Denk de zetel waarschijnlijk wel, aldus de website van de NOS. De partij behaalde in 2017 2,2 procent van de stemmen, dit jaar was dit 1,7 procent.

Ibrahim Ghazi, de lijsttrekker van Denk in Noord-Holland, is teleurgesteld, maar hield gisteravond een slag onder de arm: ‘Het is een exitpoll, dus we wachten eerst de definitieve uitslag af.’ Een verklaring voor het tegenvallende resultaat had hij niet, zei hij. ‘Ik heb me ook niet bezig gehouden met de andere partijen. De winst van BBB zag ik aankomen. Ik gun het ze van harte.’

BBB, de politieke partij van Caroline van der Plas, is de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen en is in veel provincies de grootste geworden, sowieso in Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Flevoland en Zeeland. Bij de andere provincies spant het er nog om, omdat nog niet alle stemmen geteld zijn, maar heeft BBB een voorsprong. Alleen in Utrecht lijkt het erop dat GroenLinks de grootste partij wordt, aldus de NOS.

- Advertentie -