14.5 C
Amsterdam

Denktank: Britse moslims gereduceerd tot tweederangs burgers

Lees meer

Britse moslims zijn de afgelopen twintig jaar gereduceerd tot tweederangs burgers. Dat concludeert een rapport van de Britse denktank Institute of Race Relations.

Sinds 2003 werd al van meer dan tweehonderd Britten met een dubbele nationaliteit, bijna allemaal islamitisch, het paspoort ingetrokken. Dit is sinds afgelopen oktober zelfs zonder vooraankondiging mogelijk.

Volgens IRR betekent het afnemen van het staatsburgerschap van voornamelijk islamitische burgers dat moslims nooit als een volwaardig burger worden gezien. Dit, terwijl bij autochtone Britten met de meest vreselijke misdaden op hun kerfstok het paspoort niet wordt afgepakt.

Het rapport merkt ook op dat het intrekken van het burgerschap slechts onderdeel is van een groot aantal maatregelen waarbij Britse moslims al op voorhand als verdachte worden gezien.

Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat het intrekken van de nationaliteit altijd na uitvoerig onderzoek en volgens internationale wetgeving heeft plaatsgevonden. Dit, met als doel om de nationale veiligheid van Groot-Brittannië te bewaken. Toch zegt het rapport ook dat de redenen voor het verliezen van iemands staatsburgerschap ‘troebeler en ongedefinieerd’ zijn geworden.

- Advertentie -