12 C
Amsterdam

Der Spiegel verwijdert berichten over overleden Syrisch meisje die ook NRC overnam

Lees meer

Het Duitse weekblad Der Spiegel heeft vier artikelen en een podcast offline gehaald over de dood van een vijfjarig Syrisch meisje, omdat er geen bewijs is dat zij bestaan heeft. Diverse media, waaronder NRC, namen de berichten vorig jaar van het Duitse blad over.

Syrische vluchtelingen, die gestrand waren op een eilandje in de Evros-rivier aan de Turkse-Griekse grens, beweerden in augustus tegenover Der Spiegel dat een vijfjarig meisje uit hun groep was overleden. ‘Ze stierf (…) omdat de Griekse autoriteiten haar alle hulp weigerden’, aldus het weekblad.

De Griekse autoriteiten waren niet blij met dit verhaal, omdat ze hierdoor in een kwaad daglicht werden gesteld. Later bleek het verhaal van de vluchtelingen echter twijfelachtig. Ze beweerden de vijfjarige Maria te hebben begraven, maar het graf is nooit gevonden.

Na een klacht van het Griekse ministerie van Migratie besloot Der Spiegel vier artikelen en een podcast over de dood van het meisje offline te halen. ‘Gezien de bronsituatie had Der Spiegel de berichten over de verblijfplaats van de vluchtelingen en vooral de dood van het meisje veel zorgvuldiger moeten formuleren’, stelt de ombudsman van dat blad volgens NRC, dat uitgebreid over de canard bericht.

Veel vragen blijven onbeantwoord. Heeft Maria echt bestaan, of is ze verzonnen door de Syrische vluchtelingen die misschien hoopten hierdoor makkelijker Europa binnen te komen? Of heeft Maria wel bestaan, maar hebben de Griekse autoriteiten alle sporen bewust uitgewist? NRC, die het bericht uit Der Spiegel vorig jaar overnam zonder voorbehoud, vindt dat het Duitse weekblad te gemakkelijk boog voor de Griekse regering, die met een intimidatiecampagne bezig zou zijn tegen journalisten die over de vluchtelingencrisis berichten.

- Advertentie -